ПОД ТЕПЕТО има нов епизод!

Гледай сега!
Новини

Роберт Фицо се стабилизира след дълга операция

Словашкият премиер Роберт Фицо, който вчера беше тежко ранен при опит за убийство, дойде в съзнание след продължила няколко часа операция. Ваче няма опасност за живота му, съобщава OFFNews, позовавайки се на Ройтерс.

Министърът на отбраната Робърт Калинак съобщи по-рано, че Фицо е със „сериозна политравма“ след няколко огнестрелни рани.

Премиерът беше прострелян от 71-годишен мъж в словашкия миньорски град Хандлова. Според очевидци мъжът е прострелял няколко пъти премиера след изнесено заседание на кабинета, докато той се ръкувал с дошли да го поздравят привърженици.

Според правителството стрелбата е имала политически мотив.

Местни медии съобщиха, че съпругата на стрелеца е била разпитана в полицията. Заподозрян за нападението е 71-годишният Юрай Цинтула, писател и член на Съюза на словашките писатели от град Левице.

Той е роден през 1953 г., бил е охранител в търговски център и законно е притежавал оръжието, с което е извършено нападението. Преди инцидента той е крещял на приближаващия се премиер. Веднага след това проехтели изстрелите.

Синът на заподозрения е дал интервю за Aktuality.sk. Той е останал шокиран от действията на баща си и заяви, че е нямал представа да е планирал покушение. На въпрос какви са политическите възгледи на баща му, той отговори, че не е гласувал за премиер и това е всичко, което знае. Синът отрече също баща му да е страдал от психични заболявания или някога да е говорил за нападение срещу политик.

Кой е Роберт Фицо?

В миговете след атентата срещу словашкия премиер Роберт Фицо, най-логичният въпрос е „Защо бе прострелян министър-председателят на Словакия?“.

И един от най-логичните откъм предположения отговори може да дойде от политиката на Фицо след завръщането му начело на държавата за четвърти път, след като спечели изборите през есента на 2023 година, пише Vesti.bg.

Фицо е един от явните привърженици на действията на руския президент Владимир Путин, като същевременно нееднократно е признавал пред медиите, че е против приемането на Украйна в редиците на НАТО.

Още в предизборната му кампания, той дойде с обещания да спре оръжията за Украйна, която определи като една от най-корумпираните страни в света. Тогава обаче така и не успя да сформира мнозинство и направи правителство с крайни националисти. 

„Влизането на Украйна в НАТО би било само основата за трета световна война. Тя не нито независима, нито суверенна държава, а е под тотално влияние и контрол на Съединените щати“, коментира преди време той пред словашката обществена телевизия RTVS.

Според Фицо, единственият възможен изход в конфликта между Русия и Украйна е последните да отстъпят част от своята територия. Той подкрепи и унгарския си колега Виктор Орбан в блокирането на пакета от 50 милиарда евро (99,3 млрд.лв) помощ от Европейския съюз за Украйна.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина